RED DE OLDTIMER VZW
HOMEPAGE
NIEUWS
LEDENPAGINA
WETGEVING
BV'S STEUNEN
CONTACT

PERIODIEKE TECHNISCHE KEURING OLDTIMERS
in Vlaanderen

Bron:
Instructie VO/MOW/INS.TK/2020-01
https://www.vlaanderen.be/periodieke-oldtimerkeuring
OVERGANGSMAATREGEL N.A.V. CORONA CRISIS
Wagens met referentiedatum tussen 13/3/2020 en 3/6/2020 krijgen automatische een nieuwe limietdatum: 4/11/2020. Er worden nieuwe uitnodigingen verstuurd. Zie update MB 30/4/2020: https://vlaanderen.getbynder.com/m/4ba86632d08dfb6b/original/MB-tot-wijziging-MB-noodmaatregelen-versie-na-advies-IF-30-04-2020.pdf
Foto
Sinds 20 mei 2018 is er voor bepaalde oldtimers met een O-nummerplaat een verplichte periodieke oldtimerkeuring. Deze keuring is niet dezelfde als de eerste oldtimerkeuring die moet gebeuren bij de (her)inschrijving van een voertuig onder een O-nummerplaat.
Voorwaarden:
De periodieke keuring voor oldtimers is verplicht voor voertuigen
- van de categorie M, N, O, T (Txb of T5 > 40 km/h)
- die > 25 jaar in gebruik genomen zijn én ingeschreven zijn onder
     * een O-nummerplaat
     * of een gepersonaliseerde nummerplaat met een O-vignet
Onderstaande voertuigen met O-nummerplaat zijn vrijgesteld van de periodieke oldtimerkeuring:
- voertuig voor traag vervoer
- voertuig uitgerust met rupsbanden
- voertuig van de categorie TL, Txa (< 40 km/u), C of R.
*** Voor alle categorieën van voertuigen: klik op https://www.wegcode.be/wetteksten/secties/kb/tech/115-art1
Foto
Hoe vaak moet een oldtimer naar de periodieke keuring?
Een voertuig...
- vanaf 25 tot 30 jaar: periodieke oldtimerkeuring jaarlijks (normale periodiciteit).

- vanaf 30 t.e.m. 50 jaar: periodieke oldtimerkeuring om de 2 jaar.
- ouder dan 50 jaar: periodieke oldtimerkeuring om de 5 jaar.

In Brussel is de periodiciteit gelijk, maar in Wallonië is er een verschil. Oldtimer met O-plaat ouder dan 30 jaar moeten er om de 2 jaar daar de keuring.  Rij je zonder O-plaat dan blijft een jaarlijkse keuring van toepassing. Vanaf 50 jaar is er geen keuring meer verplicht mits O-plaat. Vanaf 30 jaar kan je in Wallonië voor je wagen het historisch belang aanvragen. Dit is voor wagens in originele staat, zonder zware aanpassingen en enkel voor een model dat niet wordt geproduceerd. Deze wagens van historische belang krijgen vrijstelling van keuring.

In principe kan je naar een keuringscentrum in een ander gewest, maar toch zijn de regels van toepassing van het gewest waar het voertuig is ingeschreven. Dit kan voor verwarring zorgen.

De termijn waarbinnen uw oldtimer naar de periodieke keuring moet, kan worden ingekort naar aanleiding van specifieke keuringen (bijv. geldigheid van het LPG-reservoir, de dichtheidsbeproevingstest bij een LPG- of CNG-installatie, de koppelingsinrichting voor M1-voertuigen*...).

*M1-voertuigen zijn voertuigen voor personenvervoer met max. 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder). Dit zijn vooral personenauto's, auto's voor dubbel gebruik, minibussen ...
Procedure voor oldtimers die nog niet zijn ingeschreven onder een O-nummerplaat:
- Een voertuig moet vóór de (her)inschrijving onder een O-nummerplaat altijd een eerste oldtimerkeuring ondergaan.
- Voor een voertuig dat na 20 mei 2018 voor het eerst wordt (her)ingeschreven onder een O-nummerplaat wordt de datum van de eerste oldtimerkeuring als referentiedatum genomen voor de periodieke oldtimerkeuring.
- U krijgt een oproepingskaart om met uw oldtimer naar de periodieke keuring te gaan. Die oproepingskaart is een administratieve herinnering om uw oldtimer tijdig aan te melden. Het is geen verplichting voor de keuringsstations om vooraf zo'n oproepingskaart uit te sturen. U bent wettelijk verplicht om zelf na te gaan wanneer u uw voertuig moet laten keuren.
Foto
Procedure voor oldtimers die vóór 20 mei 2018 zijn ingeschreven onder een O-nummerplaat:
- De referentiedatum zal de dag en maand zijn van de datum van de eerste inverkeerstelling (zie 'datum eerste inschrijving' op het kentekenbewijs).
- U krijgt een groene kaart (= oproepingskaart) om met uw oldtimer naar de periodieke keuring te gaan. Als u geen oproepingskaart hebt gekregen, is dat geen geldige reden om niet naar de keuring te gaan. Het is uw taak om zelf de vervaldatum van het keuringsbewijs in het oog te houden.
- Wanneer moet uw voertuig voor het eerst naar de periodieke oldtimerkeuring?
  • Voertuigen die in 2020 30 jaar of meer in het verkeerd gesteld zijn (en die dus voor 1 januari 1990 ingeschreven zijn), worden in 2020 voor de eerste keer opgeroepen voor de periodieke oldtimerkeuring.
  • Alle andere voertuigen worden in 2019 voor de eerste keer opgeroepen voor de periodieke oldtimerkeuring. 
Vroeger of later naar de oldtimerkeuring?
- Een voertuig kan vanaf 2 maanden vóór de referentiedatum aangeboden worden voor periodieke oldtimerkeuring met behoud van de referentiedatum.
- Als u vroeger naar de periodieke oldtimerkeuring gaat (méér dan 2 maanden voor de referentiedatum), dan wordt de referentiedatum vervroegd naar de datum waarop het voertuig wordt aangeboden.
- Later aanbieden wijzigt de uiterlijke datum van de keuring niet. De geldigheidsperiode van het keuringsbewijs begint dan ook te lopen vanaf de referentiedatum. 
- Als u uw voertuig te laat aanbiedt, moet u een toeslag betalen, zie Tarieven technische keuring.
- Het niet aanbieden van een voertuig heeft ook gevolgen voor de verzekering. Bij een ongeval kan de verzekeringsmaatschappij weigeren om de kosten te vergoeden. Bij een controle door de politie zal het ontbreken van het keuringsbewijs leiden tot een boete.
Wat wordt er gekeurd bij oldtimers?
De oldtimerkeuring gebeurt volgens Bijlage 15 van het KB van 15/3/1968. Afhankelijk van de datum van eerste inschrijving:
Foto
Indien tijdens de keuring wordt opgemerkt dat er wijzigingen, modificaties of aanpassingen zijn gebeurd aan het voertuig dan moet worden beoordeeld of het gaat om veilige of onveilige wijzigingen.  Zij onder andere niet toegelaten:
- folie op voorruit en voorste zijruiten
- ruiten vervangen door plexiglas
- spoorverbreders
- carbon motorkap
- air-ride
Sommige zaken kunnen ook leiden tot het opmaken van een onderzoeksdossier. U krijgt dan een voorlopig keuringsattest van 3 maanden in afwachting van de uitspraak. Dit kan bijvoorbeeld bij:
- ombouw van remtrommels naar remschijven of omgekeerd
- achteraf ingebouwd servostuur
- opbouw besturing rechts naar links of omgekeerd
De volledige voorschriften m.b.t. oldtimerkeuring kunt u hier downloaden (Instructie VO/MOW/INS.TK/2020-01)
Uw voertuig in een ander gewest laten keuren?
Het is wettelijk toegestaan om uw voertuig in een ander gewest te laten keuren. In dat geval moet u wel rekening houden met de volgende voorwaarden:

- Het voertuig wordt steeds gekeurd volgens de wetgeving die van toepassing is op het gewest waar u uw voertuig hebt ingeschreven.
- U hebt geen recht op een vrijstelling van de keuringsplicht die in het andere gewest geldt.
- Het keuringsbewijs dat u in een ander gewest gekregen hebt, wordt enkel aanvaard als de normale geldigheidsduur (periodiciteit) van het keuringsbewijs niet werd overschreden.
Bijvoorbeeld: een Vlaamse oldtimer die ouder is dan 50 jaar kan geldig gekeurd worden in het Waals Gewest op voorwaarde dat het keuringsbewijs niet ouder is dan 5 jaar.
Bedrag
De tarieven voor de periodieke oldtimerkeuring zijn dezelfde als de tarieven voor de periodieke keuring van voertuigen met een gewone nummerplaat.
Welke verhaalmogelijkheden zijn er?
- Ga onmiddellijk, en bij voorkeur vóór het verlaten van het keuringsstation, naar de stationschef die uw wagen voor een tweede maal zal laten onderzoeken.  Het discussiepunt kan onmiddellijk worden besproken. Uw auto staat uiteraard nog in dezelfde staat van de eerste keuring.
- Helpt stap 1 niet? Richt je dan zo snel mogelijk tot de directie van de instelling waarvan het station afhangt. De gegevens staan op het keuringsbewijs, maar hieronder staat ook een link naar alle contactgegevens. Bij voorkeur schriftelijke klacht, met vermelding van:
      * uw naam, voornaam en adres
      * nummerplaat
      * merk,type en chassisnummer
      * keuringsstation waar het voertuig gekeurd werd
      * keuringsdatum
- Tenslotte kun je ook contact opnemen met het gewest waar het voertuig gecontroleerd werd:
      Vlaamse Overheid
      Departement Mobiliteit en Openbare werken
      Afd. Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid
      Cel Homologatie en Technische keuring
      Koning Albert II-laan 20 bus 2
      1000 Brussel
      www.mobielvlaanderen.be/contactpunt

       Voor Waals Gewest
          DGO2
          Mobilité et Voies hydrauliques
          Direction de la certification et de l'homologation
          Boulevard du Nord 8
          5000 Namur
          controle.technique.automobile@spw.wallonie.be

       Voor Brussels Hoofdstedelijk Gewest
          Directie Verkeersveiligheid
          Vooruitgangstraat 80 bus 1
          1035 Brussel
          mobiliteit@gob.brussels
- Verder kun je altijd bij GOCA (Groepering van Organismen voor de Controle van Automobielen) terecht voor vragen om inlichtingen en klachten van algemene aard (Technologiestraat 21-25 te 1082 Brussel). Concrete klachten sturen zij door naar de bevoegde directie.
Contacten met de keuringscentra
Via deze website http://www.afsprakenautokeuring.be/goca kunt u de contactgegevens vinden van alle keuringscentra in België
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.